Ki menjen coach-hoz?

Ki menjen coach-hoz?

Bárki. Bárki, aki úgy érzi, egyedül nem boldogul egy problémával. Bárki, aki egy külső megfigyelőt szívesebben avatna be, esetleg szívesebben terhelne a problémával, mint családtagjait, barátait, ismerőseit.

Sokan érzik úgy, hogy coachhoz fordulni egyenlő azzal, hogy bevallják a gyengeségüket, tehetetlenségüket. Nos, én nem így gondolom. Azt hiszem, mindannyian számtalan kisebb-nagyobb problémával szembesülünk nap mint nap akár a magánéletünkben, akár a munkavállalással, tanulmányainkkal (és a sor a végtelenségig finomítható, folytatható) kapcsolatban. A többségüket kezeljük, ezért is működik. Hol jobban, hogy kevésbé, de mindannyian működtetjük az életünket.

Vannak olyan témák, olyan konkrét helyzetek, olyan félelmek, olyan elakadások, amelyeken egyedül nem, vagy csak túl lassan, túl nagy erőfeszítések árán jutunk túl, mert újra és újra ugyanazokat a köröket futjuk, újra és újra elhatározunk dolgokat – amelyeket aztán újra és újra nem csinálunk meg vagy nem úgy csinálunk meg, ahogyan szeretnénk. Többségünknek vannak olyan problémái, amelyeket nem akar a közvetlen környezetével megosztani. Mert érintettek. Mert mindig ugyanoda lyukadunk ki velük. Mert túl közel állnak hozzánk. Mert túl intim a probléma, amiben döntést kell hoznunk. Sok okunk lehet arra, hogy egy ismeretlen embert – tegyük gyorsan hozzá: egy ismeretlen szakembert – keresünk fel segítségért, támaszért.

A coaching segít abban, hogy mihamarabb megoldást találjunk arra, amit meg kell oldanunk.

Nem ciki taxit hívni, ha sietünk. A taxizás nem annak a bizonyítéka, hogy alkalmatlanok vagyunk a vezetésre és képtelenek vagyunk önerőből eljutni valahová, hanem racionális megoldás arra, hogy eljussunk oda, ahová szeretnénk. Ezer okunk lehet arra, hogy miért a taxit választjuk.

Nem ciki étteremben étkezni (sőt, a közétkeztetést sem ciki igénybe venni), nem annak a bizonyítéka, hogy mi magunk képtelenek lennénk egy ebéd vagy vacsora összeállítására – racionális megoldás arra, hogy étkezzünk valahol. Ezer okunk lehet arra, hogy miért az éttermet választjuk.

Nem ciki mások szakértelmét segítségül hívni, amikor arra van szükségünk.

Ezer okunk lehet arra, hogy miért a coachingot választjuk. Mert bárki választhatja.

Mi történik majd ott?

– Talán majd egy coach oldja meg minden problémámat?

– Nem, a problémát magad fogod megoldani a coach nyújtotta támogatást felhasználva.

– Ha elmegyek a coachoz, egyszerre minden problémám megoldódik?

– Nem. Mint ahogy ha beülsz egy taxiba, sem jutsz el egyszerre mindenhová.

– Hanem? Hogyan kell elképzelni? Miben segít?

– A coach meghallgat és beszélget veled. A te idődben csak rád figyel. Többek közt ezért képes arra, hogy meghalljon olyan dolgokat is, amelyeket csak félig mondasz ki, és olyanokat is, amelyeket a környezeted nem hall meg, noha évek óta üvöltöd a képükbe.

– Hogyan hall meg ilyesmiket?

– Rád figyel, és csak rád a te időd alatt. Elsősorban a rád koncentrált figyelmével segít abban, hogy egy nagyobb problémahalmazból kiválaszd azt a konkrét célt, amin vele dolgozni akarsz. Hogy ne egyszerre akarj megszabadulni minden nyűgtől és ne egyszerre akarj elérni minden célt, mert ez a törekvés máris magában hordaná a sikertelenséget. A coach pedig abban érdekelt – miképp te magad is – hogy sikeres legyen az együttműködésetek. Tehát elkezdtek együtt dolgozni azon, hogy ez az általad kitűzött cél világos és érthető legyen, hogy találj eszközöket magadban ahhoz, hogy elérd saját célodat. És a coach végigkísér ezen a folyamaton és támogat, például abban, hogy ne térítsenek el a kitűzött céltól más dolgok – mert annyiszor közbejön valami, amitől nem tudsz a célra koncentrálni. A coach segít a céltudatosságban. Támogat az észrevételeivel, a kérdéseivel, a meglátásaival, az emlékezetével, esetleg egy kávéval, egy teával, egy mosollyal… és sok minden mással. Időnként akár tanácsokkal is. Mert noha a coach nem tanácsadó, de a coaching folyamatának része lehet időnként néhány tanács is. Amit a magad döntése alapján elfogadsz vagy elvetsz. A coachnak sokféle eszköz és technika áll rendelkezésére ahhoz, hogy jobban meglásd magad a tükörben.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .