A változásról

A változásról

Minden változik. Szinte észrevehetetlenül lassan vagy szinte követhetetlenül gyorsan. Mi is változunk, ha tetszik, ha nem. Változik az életkorunk, változik a külsőnk is a korral. Változnak a gondolataink, az elvárásaink, változik az ízlésünk, változik tudásunk, változnak családi és társadalmi pozícióink. Változunk, és baj lenne, ha nem így történne. A kérdés az, hogy vajon úgy változunk-e, ahogyan szeretnénk? Vajon arra haladunk-e, amerre elterveztük? Olyan irányba, olyan mértékben, olyan sebességgel? Irányítjuk vagy elszenvedjük saját változásainkat? És a körülöttünk lévő világét? Jó így?

A coaching egy megoldásközpontú szemlélettel tekint a változásra. A coach azt kérdezi: mit szeretnél? Mire vágysz? Hogyan tudod elérni a céljaid? A válaszok – mint ahogyan a megoldások is – mindannyiunkban ott vannak. A jó coach segít előhívni a bennünk meglévő saját válaszokat, segít felismerni, megerősíteni és megszeretni saját erőforrásainkat.

A coaching folyamata segítséget nyújthat abban, hogy tudatosabban tekintsünk változó önmagunkra és a körülöttünk változó világra. Segít abban, hogy több beleszólásunk legyen saját ügyeinkbe, segít megismerni az akadályt, amit át kell ugranunk, a problémát, amit meg kell oldanunk, de legfőképp azt a bennünk lévő eszközt segít hatékonnyá tenni, amivel előrébb juthatunk. És – bár nem önismereti kurzusról van szó – segít jobban megismerni, megérteni önmagunkat is.

Sokszor a megismerés legfőbb akadálya az, hogy már tökéletesen ismertnek véljük magunkat és magunk körül a világot. Pedig a változások során belőlünk is eltűnhetnek ismert, régen még megvolt dolgok, felerősödhetnek gyenge vonások, de előbukkanhatnak akár korábban ismeretlen jellemzők is.

Minden változik. Mindenki változik. Tegyük szerethetővé és szeressük jól saját változásainkat!

Az a pillanat

Vajon mikor jön el az a pillanat, amikor nekikezdhetünk a változásnak? Mikor jön el az ideális pillanat, mikor várhatjuk azt, hogy minden jól alakul? Meddig várjunk? Kivárjuk a tökéletes pillanatot, hogy minden adott legyen a változáshoz? Ne. Az ideális pillanat sosem jön el. Ugyanakkor az is igaz, hogy mindig itt van. Lehet, hogy nem a minden szempontból ideális pillanat, de a változásra és változtatásra épp megfelelő pillanat most is itt van. Igen, most is. Szerdán este tíz után pár perccel is. Minél korábban kezdjük megváltoztatni, amiről tudjuk, hogy változnia kell, annál hosszabban élvezhetjük a változás gyümölcseit.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .