Hogyan tekintsünk a művészetterápiás folyamat alkotásaira?

Az előző posztban megosztottam néhány képet, amelyeket a művészetterapeuta-képzés részeként megrendezett, kötelező táborban készítettem. Ha nekem tetszenek is, és örömmel mutatom is meg másoknak, tudom, hogy a megosztott alkotásoknak nincs komoly művészeti értékük – de emiatt nem bánkódom. A művészetterápiás alkotófolyamatok eredményeképp egyáltalán nem elvárás az, hogy maradandó képzőművészeti értéket hozzunk létre, sőt, még az sem, hogy az elkészült alkotás harmonikus, esztétikus vagy bárki számára értelmezhető vagy élvezhető kép vagy tárgy legyen. A művészetterápiában az alkotás folyamata a döntő, az alkotó személyben megbúvó érzések, élmények kifejezése, kívülre tétele a cél. Ezek az érzések vagy élmények lehetnek nagyon negatívak is, és nem ritka, hogy a megszülető alkotás sötét, kaotikus, kusza, rémisztő és senki nem nevezné kimunkáltnak vagy esztétikusnak azt. Nem baj – ez is a gyógyulási folyamat része. A megszülető alkotások megjelenésével, kinézetével szemben soha nincsenek elvárások. Ezért is mondhatja bátran mindenki, aki művészetterápiás csoportba vár résztvevőket, hogy semmiféle rajzos, kézműves előképzettség, tehetség vagy tudás nem feltétele a részvételnek – még csak kézügyességre vagy különösebb fantáziára sincs szükség ahhoz, hogy valaki részt vegyen egy ilyen csoportban és végigmenjen saját belső folyamatain.

A művészetterápiás folyamat során gyakran készítünk montázsokat, kollázsokat, rajzolunk, festünk, agyagozunk – de az alapvető eszközök használatát a terapeuta mindig megtanítja (ceruza, ecset, porpasztell, olajpasztell, viaszkréta, szén, agyag). Jó nézni, hogy sokszor olyan emberek, akik akár az elmúlt ötven évükben sem nyúltak rajzeszközhöz, milyen elmélyülten, sokszor felszabadultan alkotnak. Már egy-egy foglalkozás is hozhat megkönnyebbülést, örömöt – egy néhány hónapos folyamat pedig szinte kivétel nélkül mindenkin pozitív nyomokat hagy.

Noha művészetterápiás csoportot idén még nem indítok, ősztől több olyan csoportom is indul, ahol megmutatok és felhasználunk néhány olyan eszközt, amelyeket a művészetterápia is eszközként használ.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .