Gyászfolyamatok kísérése

Néhány hozzám intézett kérdés után muszáj elhatárolódással kezdenem – vagyis lássuk, mit nem teszek:

Nem lépek kapcsolatba halottakkal és nem közvetítek köztük és az élők közt. Nem derítek fel titokzatos haláleseteket, baleseteket, eltűnéseket. Nem táncoltatok asztalt. Nem jósolok sem kártyából sem varázsgömbből. Nem idézek meg és nem támasztok fel senkit.

A veszteségfeldolgozás és a gyászfolyamatok kísérése során csoportban (3-10 fő) fogunk tudni együtt dolgozni. Ránézünk a gyász során előkerülő sokféle és nagyon sokszor gubancos érzelmekre, különféle eszközökkel megjelenítjük őket – itt felhasználom a művészetterápiás képzésen és a korábbi tréneri működésem során hasznosnak, jónak tapasztalt eszköztáramat is, használunk például képeket, ha úgy tetszik a csoportnak, alkotunk is. Sokat beszélünk az érzelmek mellett a konkrét, napi aktualitásokról, a megoldandó feladatokról. Tanulunk egymástól, segítjük és támogatjuk egymást, mesélünk, zenét hallgatunk – és van, hogy egyszerűen csak ott vagyunk egymásnak, csendben maradunk. A csoportban ereje van a csendnek is!

Fontosnak érzem, hogy beszéljünk arról is – akár csoportban, akár egyéni coaching folyamat során – hogy veszteségeink nem mindig függenek össze halálesettel, sőt! Életünk során nap mint nap szenvedünk el kisebb- nagyobb veszteségeket. Ezek egy részének feldolgozása a napi rutinunk része, majdnem, hogy magától megy. Ezek azok a kisebb veszteségek, amelyek nem érintenek mélyen érzelmileg és nincsenek jelentős hatással a további életünkre. De mindannyiunk életében történnek olyan nagy, meghatározó veszteségek, amin nem tudunk átlépni. Legtöbbünknek olyan veszteségei is vannak, amelyet mások nem éreznek vagy nem ismernek el veszteségként – így még a gyászfolyamatot is sokszor titkoljuk, vagy szégyelljük, hogy egyáltalán gyászoljunk. Ilyen veszteség lehet a válás, kényszerű költözés, baráti társasággal vagy egy-egy konkrét személlyel való “szakítás”, munkahely elvesztése, álmok kényszerű feladása, testképváltozás, egészségromlás – és még folytatható a sor.

Gyászcsoportot hirdetek meg én is, de tudja egy-egy gyászoló közösség vagy csoport is kezdeményezni, hogy induljon csoport. A helyszínről és az időpontokról minden csoport esetében külön-külön egyeztetünk. A csoportban végzett gyászfeldolgozó munka általában 10 alkalommal történik, ideális esetben kéthetente találkozunk. Egyéni veszteségfeldolgozást coaching ülések keretében tudok elvállalni, egyéni jelentkezéssel.

Szeretettel várom az érdeklődőket, jelentkezőket a holdciklus@gmail.com e-mail címen!